Az MVM új tanpályájának ünnepélyes átadója Lőrinciben

Omexom Magyarország/ június 14, 2023/ Biztonságos munkavégzés, Hírek, Referencia

Az MVM ÉMÁSZ megbízásából 2022 márciusától végeztük az újonnan létesülő tanpálya kivitelezési munkálatait, melynek átadására 2023. június 13-án került sor.

A tanpályát bemutatókkal egybekötött ünnepélyes szalagátvágással Bally Attila, az MVM Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Antal József az MVM Hálózat ügyvezető testületének elnöke és Stork Gábor projektfelelős adták át. Az MVM Hálózat Oktatási Központhoz tartozó tanpálya az áramszolgáltatói hálózatokon előforduló hálózati képeket modellezi, így többek között lehetőség van rajta hálózati kapcsolásokat, munkavédelmi-, és technológiai folyamatokat, illetve feszültség alatti (FAM) munkavégzést gyakorolni.

A tanpálya kivitelezése volumenében és komplexitásában is a tavalyi év egyik kiemelkedő projektje volt számunkra. A Bene Tamás műszaki vezető irányításával megvalósult projekt műszaki átadása 2023 júniusában történt meg.

“Munkatársaink képzése és munkabiztonsága mindig kiemelt szerepet kap cégcsoportunk stratégiájában” – mondta Sallai Gyula az Energy Network Solutions Kft. (Omexom Magyarország) kereskedelmi vezetője, majd hozzátette:

“Magyarországon közel 30 éve vagyunk jelen, ez alatt a hosszú idő alatt az ÉMÁSZ mindvégig kiemelt partnerünk volt. Büszkék vagyunk rá, hogy kivitelezőként hozzájárultunk az MVM csoport új tanpályájának létrehozásához, ezzel is segítve a jövő hálózatszerelő szakembereinek színvonalas oktatását.”

A projekt műszaki tartalma:

 • 2497 m kisfeszültségű kábel fektetése

 • 300 m középfeszültségű kábel fektetése

 • 25 db kisfeszültségű oszlop állítása

 • 34 db középfeszültségű oszlop állítása

 • 1db BHTR és 2db KÖF kapcsoló állomás telepítése

 • 1db OTR állomás és 2db TPC OTR állomás építése.

A tanpálya az áramszolgáltatói hálózatokon előforduló hálózati képeket modellezi, lehetőség van rajtuk többek között KIF FAM, KÖF FAM munkavégzést, hálózati kapcsolásokat, munkavédelmi, technológiai szereléseket is gyakorolni.

A teljes tanpálya 6 fő részre oszlik:

 1. KÖF légvezetékes terület

  – Feszültség alá helyezhető, mászható

  – Feszültség nélküli, talajszintről közvetlenül kezelhető vagy talajszint felett max. 20-30 cm-re mászható

 2. KÖF földkábeles terület

 3. KIF/KZV légvezetékes terület

  – Feszültség alá helyezhető, mászható

  – Törpefeszültségű, feszültség alá helyezhető, mászható

  – Feszültség nélküli, talajszintről közvetlenül kezelhető vagy talajszint felett max. 20-30 cm-re mászható

  – Feszültség nélküli, eszköz nélküli, mászható

 4. KZV földkábeles terület

 5. Fedett szín

 6. KÖF/KIF közösoszlopsoros hálózat – feszültség nélküli állapotban szerelhető, azonban feszültség alá is helyezhető, de ebben az esetben szerelés nem végezhető (nincs megfelelő védelem)