Új kábel tervezése a Fővárosi Hulladékhasznosítómű részére

Omexom Magyarország/ december 5, 2022/ Hírek, Projekt

A Budapesti Közművek Zrt. által kiírt közbeszerzési pályázaton az idei év során sikerült elnyernünk a Fővárosi Hulladékhasznosítómű (HU-HA) új 10 kV-os betáplálásának tervezését.

A Hulladékhasznosítómű üzembiztos és stabil működése nem csak energetikai, hanem környezetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos, ugyanis Budapest kommunális hulladékának (800 ezer tonna/év) a 60%-a ebben az üzemben kerül felhasználásra. Az erőmű által megtermelt gőz a fűtési szezonban közel 8 ezer háztartás fűtését biztosítja, mindemellett az erőmű üzeméhez szükséges villamos energiát is képes előállítani. A fűtési időszakon kívül pedig a megtermelt gőz jelentős részét (70-80%-át) villamos energiává alakítják.

Az új 10 kV-os kábel azért vált szükségessé, mert a jelenlegi hálózati kapcsolatokkal nem oldhatók meg az erőmű fejlesztési tervei. Az új kábel üzembiztos alternatívát biztosít a jelenlegi összeköttetésekkel szemben, így a jövőbeni tervekhez szükséges megfelelő hálózati kapcsolatokkal fog rendelkezni a fűtőmű.