Szombathely Észak zöldmezős transzformátorállomás tervezése

Omexom Magyarország/ december 3, 2022/ Hírek, Projekt

Az E.ON az európai villamosenergia hálózatfejlesztési programba illeszkedően jelentős hálózatfejlesztési projektbe kezdett.

A tavalyi év során az E.ON ÉDÁSZ területen kiírásra került a Szombathely és térségének 132 kV-os alátámasztására szolgáló Szombathely – Észak 132/22/11 kV-os transzformátor állomás tervezése.

Az új, zöldmezős NAF/KÖF alállomás tervezési munkálatainak elnyerése számunkra jelentős sikernek számít, teljesítéséhez számos különböző szaktervező partnert kellett bevonni a pályázatba.  

Az alállomás műszaki tartalma, annak adottságai és elhelyezkedése miatt sem egy szokványos feladat.

A tervezési feladat egy olyan nagy- illetve középfeszültségű állomás megtervezése, mely teljesen kiépített állapotában 5 db 132kV-os távvezeték fogadására alkalmas, 3 db 40 MVA-es (három feszültség szintű 132/22/11 kV) transzformátor tud benne üzemelni és két különböző közép feszültségű (22 és 11 kV-os) tokozat is helyet kap benne. Az állomás érdekessége továbbá, hogy az első ütemben kiépülő 132 kV-os távezetékek földkábeles megoldással lesznek kivitelezve.

A projekt jelenleg az építési engedélyezési szakaszban tart. A kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges szakági egyeztetéseket elkezdtük.

Ezúton is köszönjük minden közreműködőnek a munkáját!