Okos város projekt Monoron

Omexom Magyarország/ március 1, 2022/ Hírek, Referencia

Az Omexom Magyarország Kft. is részt vett az MVM Optimum és Monor város önkormányzat “Okos város” projektjének tervezésében, melynek keretében okosvilágítási rendszert építettek ki és okospadokat helyeztek a település utcáira, tereire.

Cégünk az MVM Optimum Zrt.-vel kötött szerződés alapján a “Közvilágítás modernizálása” tárgyú tervezési és engedélyeztetési feladatokra kapott megbízást, tervező kollégáink készítették a LED-esítési tervet illetve a hálózatbővítési tervet.

A projekt kivitelezése során LED-es fényforrásokat szereltek fel, illetve olyan környezeti szenzorokkal látták el a lámpaoszlopokat, amelyek alkalmasak a légnyomás figyelésére, a levegő minőségének, hőmérsékletének, páratartalmának mérésére is. Az új lámpaoszlopok a környezeti fény erősségét is mérni tudják és forgalomszámlálásra is képesek.

A közvilágítás bővítése során közvilágítási szabadvezetéket építettek és földkábelt fektetettek le a városban. A rendszer a környezeti fényerősség és az adott útszakaszra jellemző forgalom intenzitása alapján automatikusan szabályozza a fényforrások bekapcsolását és a működési fény erősségét, meghibásodásnál pedig azonnal jelzi a hiba típusát és helyét az üzemeltetőnek.

A városlakók lakáson kívüli komfortját okospadok növelik, melyek USB-porttal vannak ellátva és publikus wifihálózat érhető el a közvetlen közelükben. A projekt részeként a Kis-Tó park futóköre is napelemes kandelábereket kapott.