Kábelesítés a Mátrában

Omexom Magyarország/ február 5, 2023/ Hírek, Projekt, Távvezeték

A Mátrában húzódó légvezetékes hálózat évtizedek óta nagy kihívást jelentett üzemeltetési szempontból. A hálózat kábelesítése hosszú döntési folyamat után 2020-ban kezdődött el három tervezett ütemben.

A projekttel az MVM Émász Áramhálózati Kft. elsődleges célja a zavartalan villamosenergia-ellátás biztosítása, valamint a települések közötti hálózatokon fellépő üzemzavarok számának csökkentése.

A kábelesítés pozitív környezeti hatásai

A kábelesítéssel jelentős területek kerülnek vissza a természethez. Az erdős területen a fák koronája összeérhet, így egységesebb lesz az erdő, és további pozitív környezeti hatások jelennek meg az élővilágban. Elkerülhetők lesznek továbbá a szabadvezetéki hálózat esetében gyakorta előforduló áramütéses madár balesetek is. A 2022 őszén megrendelt projektben kollégáink létesítési és bontási munkákat végeztek az egyik legnehezebb hegyvidéki szakaszon.


Pár műszaki adat a projektről:


Kékestető 20 kV kábel nyomvonal létesítése – Kékesi vezeték

Nyomvonal hossz: 650 fm

Végig 160-as KPE védőcsőben vezetve, ugyanazon nyomvonalba KPE 110 védőcsőben 2 db HDPE 40 cső behúzása optikai kábelek részére.


Sástó-Mátrafüred között

Nyomvonal hossz: 930 fm

2 db 20 kV gerinc kábel létesítése az egyik a Kékesi, másik az Északi 20 kV vezeték

Mindkét gerinc végig KPE 160-as védőcsőben halad Mátrafüreden levő 5sz. BHTR állomásig. A védőcsövek elektrofitting technológiával kerültek toldásra.

A nyomvonalban szintén létesült optikai csőhálózat KPE110-es mechanikai védelmet biztosító csőben, 2 db HDPE 40 védőcső behúzásával. Ezen szakaszon létesült egy cső lejtő is, ami 30 folyóméter hosszúságban vezeti a kábeleket a föld felett lefelé Mátrafüreden egy, a szakadék alján található BHTR állomásig. 


Bontási feladatok: 

 

A létesítendő kábelek beüzemelését követően következik a légvezeték hálózatok elbontása.

2 db vonalat kell elbontani, a Kékesi illetve az Északi 20 kV-os légvezeték nyomvonalát, ami Mátrafüredről indulva, Kékestetőre tart az erdőségi területen.

Kékesi vezeték: 260 db oszlop bontás a hozzá tartozó vezeték rendszerrel

Északi vezeték 320 db oszlop bontás a hozzá tartozó vezeték rendszerrel

A létesítést 2022 év végén annak ellenére sikerült rövid határidővel teljesíteni, hogy az enyhe időjárás okozta sár és nehéz terepviszonyok hatalmas kihívás elé állították kollégáinkat. A légvezetékes hálózat bontása 2023 év elején folytatódik.