Jelentős növekedés a VINCI-nél

Omexom Magyarország/ február 13, 2023/ Hírek

2022-es éves jelentés: Rekord szintű szabad cash flow mellett jelentősen nőtt a bevétel és a nyereség

A VINCI történetében először haladta meg a nemzetközi bevétel a franciaországit

2022. február 9.-én publikálta auditált, konszolidált 2022-es évre vonatkozó számait a VINCI. A bejelentést optimista hangulat előzte meg, a részvények árfolyama napok óta emelkedő trendet mutatott.

„A VINCI általános teljesítménye 2022-ben nagyon magas színvonalú volt, a különösen viharos geopolitikai és makrogazdasági háttér ellenére. Ez a csoport üzleti modelljének szinte strukturális ellenálló képességét és vállalatainak kiváló alkalmazkodóképességét mutatja” – kommentálta az eredményeket Xavier Huillard, a VINCI elnök-vezérigazgatója.

A VINCI 2022. évi pénzügyi mutatói a 2021. évihez képest a bevételek és a nyereség jelentős növekedését mutatják. Az összes üzletág jelentős nyereségnövekedést könyvelhetett el, amelyek a Covid-19 világjárvány előtt elért szinthez vagy azok fölé emelkedtek. Ez a jó lendület rekordszintű szabad cash flow-val járt együtt.

A konszolidált bevételek 61,7 milliárd eurót tettek ki, ami tényleges alapon 25%-os növekedést jelent 2021-hez képest. A Covid-19 válságot megelőző 2019-es évhez képest a bevétel 28%-kal nőtt. A VINCI történetében először fordult elő, hogy a nemzetközi bevételek meghaladták a Franciaországban elért bevételeket (2022-ben 55%, szemben a 2021-es 47%-kal).

A VINCI Energies bevételei 16,7 milliárd eurót tettek ki, ami 11%-os növekedést jelent tényleges alapon 2021-hez képest. Ez a határozott lendület a piacok aktivitását és a VINCI Energies erős pozícióját tükrözi, amely a széles körű szakértelemnek és a kiterjedt vállalati hálózatnak köszönhető. Ez utóbbi 2022-ben tovább bővült, a közelmúltbeli felvásárlások mintegy 260 millió euróval fokozták a bevételek növekedését. A naperőművek piacán aktív, 2021-ben akvirált Cobra IS bevétele 5,5 milliárd eurót tett ki, amelynek 45%-a Spanyolországból, 35%-a pedig Latin-Amerikából származott. A Cobra IS-nek lendületet adtak a villamosenergia piacok – különösen Spanyolországban és Mexikóban – és a nagy EPC projektek, főként a megújuló energiaágazatban.

További információk és részletes elemzés (angolul)